Ishrana sportista u kućnim uslovima (studentskoj menzi)


Autor: dr sci.med. Milorad Jerkan    

Description: ishrana-sportista-u-kućnim-uslovima-studentskoj-menziPored ishrane na sam dan takmičenja bitno je da sportista u toku nedelje ima precizan jelovnik (koji može da bude pripremljen kod kuće, u studentskoj menzi), a da ispunjava sve neophodne uslove pravilne ishrane (pravilno uzimanje ugljenih hidrata, masti i belančevina). Primer sedmodnevnog jelovnika sportiste težine 52kg.


Na osnovu mojih iskustava unos hranljivih materija kod sportista od kadeta do seniora je:

·         Idealni unos ugljenih hidrata za sportiste: za kadete 6gr po 1kg/tt, za omladince 8gr po 1kg/tt, za seniore 10 - 12gr po 1kg/tt.

·         Idealni unos masti za sportiste: za kadete 0,6gr  po 1kg/tt, za omladince 0,8gr po 1kg/tt, za seniore 1,0gr  po 1kg/tt.

·         Idealni unos proteina za sportiste: za kadete 1,5gr po 1kg/tt, za omladince 1,8gr po 1kg/tt, za seniore 2,0gr po 1kg/tt.

Jelovnik

 

Doručak

 

bel.

Masti

uglj.hid.

krem sir

50gr

8,5

0,6

2

2 parčeta hleba

50gr

4,1

0,6

25,5

Cvekla

50gr

4,1

0,6

25,5

voćni sok

2dl

1

0,4

38

 

Ručak

Supa

40

0

0

ćufte (teletina sred.mas.i svinj.)

50gr

8,67

10,7

0,17

2 parčeta hleba

50gr

4,1

0,6

25,5

Krompir pire

100gr

2

0,2

20,9

povrće(papreika, paradajz)

1,2

0,2

5,1

kolač (od jabuke,šećera,keksa)

100gr

3

3,6

45,9

 

Večera

2 parčeta hleba

50gr

4,1

0,6

25,5

šnicla (tel.sred.mas., svinj.mas)

100gr

17,35

21,4

0,35

Krompir suvi

100gr

9,3

1,5

61,4

kupus salata

100gr

1,7

0,2

4,8

kolač od jabuka

100gr

3

3,6

45,9

posle treninga

keks Plazma

100gr

12,4

6,5

68,3

šaj sa šećerom

0

0

57,7

preko dana:

kolač od jabuka

100gr

3

3,6

45,9

svega:

124,07

54,35

476,32

 

Doručak

 

bel.

Masti

uglj.hid.

pita sa sirom

200gr

25,8

1,4

153

Jogurt

2dl

6,6

6,2

5,4

 

Ručak

Supa

40

0

0

bela riba

100gr

22,9

6,5

0

paprika crvena

100gr

1,2

0,2

5,1

2 parčeta hleba

50gr

4,1

0,6

25,5

voćni sok od šargarepe

4dl

2

0,8

76

 

Večera

Viršla

75gr

15,3

3,6

0,3

Krompir pire

100gr

2

0,2

20,9

Cvekla

50gr

4,1

0,6

25,5

2 parčeta hleba

50gr

4,1

0,6

25,5

dezert: narandža

200gr

1,6

2,2

25,2

posle treninga

pirinač (sutlijaš)

100gr

10,9

1,3

72,4

preko dana:

čaj sa šećerom

0

0

57,7

svega:

137,15

23,65

470,4

 

Doručak

 

bel.

Masti

uglj.hid.

2 parčeta hleba

50gr

4,1

0,6

25,5

kašika džema

70gr

0,28

0

38,36

1 čaša mleka

2dl

6,8

7,2

9,6

 

Ručak

2 parčeta hleba

50gr

4,1

0,6

25,5

supa, 1 tanjir

3dl

40

0

0

Piletina

100gr

12,3

7,7

0,4

Krompir pire (mrgarin ili ulje)

100gr

2

0,2

20,9

voćni sok sa šećerom

2dl

1

0,4

38

 

Večera

testenina, špagete ili makarona

200gr

25,8

1,4

153

posle treninga

Puding

100gr

8,8

0,4

74,6

preko dana:

pirinač (sutlijaš)

100gr

10,9

1,3

72,4

Banana

100gr

1,3

0,3

22

svega:

117,38

20,1

480,26

 

Doručak

 

bel.

Masti

uglj.hid.

keks (plazma)

100gr

12,4

6,5

68,3

Mleko

2dl

6,8

7,2

9,6

Med

20gr

0,08

0

16,2

 

Ručak

gulaš(govedina srednje masna)

100gr

19,6

7,8

0,4

2 parčeta hleba

50gr

4,1

0,6

25,5

paprika (crvena)

100gr

1,2

0,2

5,1

sok (voćni)

2dl

0,5

0,2

8

 

Večera

makarona sa sirom i jajima

200

25,8

1,4

153

tvrdi sir

50

23

2

2

Jaje

5,6

5,3

0,3

posle treninga

pirinač (sutlijaš)

200gr

21,8

2,6

144,8

preko dana:

kolač od jabuka

100gr

3

3,6

45,9

svega:

123,88

37,4

479

 

 

Ishrana fudbalera u pripremnom periodu


Autor: dr sci.med. Milorad Jerkan    

Description: ishrana-fudbalera-u-pripremnom-perioduJedan od najvažnijih segmenata u radu sa sportistima je i njihova ishrana o kojoj pored nutricionista vode računa lica zadužena za to, a to su specijalisti sportske medicine, fizioterapeuti i maseri. Ishrana se u mnogome razlikuje od ishrane običnih ljudi koji se bave nekim drugim profesijama (kancelarijski poslovi ili poslovi koji iziskuju mnogo manje fizičkiog i umnog napora.)

Fizička opterećenja kod sportista su veoma velika, pa njihov posao spada u grupu teških poslova pa samim tim i potrošnja kalorija je poprilično velika i iznosi za 24 časa 4.500 do 5.000 kalorija. To treba rasporediti najmanje u tri a najviše u pet obroka, što zavisi od broja predviđenih treninga. Mnogo je prikladnije podeliti ovaj broj kalorija na pet obroka, ali u fudbalu to je skoro nemoguće kada dnevno ima i po tri treninga ili za vreme turnirskog takmičenja.

Ovom prilikom pristupićemo onom načinu ishrane koji je primenjivan na pripremama i treningu manjih fudbalskih ekipa, sa tri obroka dnevno.

Osnovno što treba znati je to da hranu treba uzimati pre početka takmičenja ili bilo kakvog napornog treninga 3,5 do 4h. Vrlo često se to i ne ispoštuje, što nije u redu, jer vežbanje bude vezano da neke druge uslove (veći broj korisnika istog terena te se treba prilagođavati drugim korisnicima). Ponekad, naročito na pripremama, pojedini treneri zakazuju treninge posle večere pre spavanja i po teretanama, što je sasvim pogrešno. Teško je ubediti pojedine trenere da to zaista nema gotovo nikakvo stručno opravdanje.

Namirnice treba uneti u vidu masti, ugljenih hidrata i belančevina. Posebno mesto u ishrani sportista je opitmalan unos tečnosti, vitamina i mineralnih soli imajući u vidu da se isti znojenjem drastično gube, te može doći do velike dehidratacije što će svakako izazvati određene negativne posledice. Vrlo je bitno ne unositi nikakva gazirana pića iz svima poznatih razloga.

Napomena da je pored svega obavezan odmor i to 9 do 10 časova noćnog odmora i jedan do dva sata dnevnog odmora što je optimalno za sportistu izloženom velikom fizičkom naporu.
Ovde ćemo izneti jednu tabelu kao uzorak o količini namirnica koje pokrivaju broj kalorija potrebnih sportisti za 24 časa.

Ta tabela bi izgledala ovako:

Naravno mogu da koriste i druge namirnice. Ova tabela nam obezbeđuje 4500 - 5000 kalorija.

Vrlo važan momenat u ishrani sportista je unešena količina tečnosti. Potrebno je uneti oko 2,5 l preko obroka, supe, mleka, čaja, đusa, kafe i dr. i oko 1,5 l preko negaziranih voda, sokova i dr.

Uzimajući u obzir gore navedene podatke prikazaću jelovnik za sedam dana za ishranu sportista u pripremnom i trenažnom periodu, koji može biti i modifikovan sa iskustvom kuvara, ali mora zadržati određeni broj kalorija koje treba biti unešen. Ovaj jelovnik biće iskazan kroz tri obroka i sa jednom užinom,  doručkom, ručkom i večerom. Naravno takođe treba voditi računa o unosu vitamina i minerala soli u optimalnim iznosima predviđenim za sportiste. U tenažnom procesu treba davati i to obavezno optimalne vrednosti vitamina koji se znojenjem mnogo brže i više eliminišu iz organizma, a to su uglavnom vitamin C, B1, B2, PP i ostali kojih ima manje u ishrani unetoj putem obroka.

Namirnice koje treba davati za doručak naručioc kombinuje zajedno sa kuvarom vodeći računa da se ne ponavljaju svakog dana jer to može izazvati i odbojnost kod konzumenata a i na smanjenje apetita.

Zato predlažemo sledeće:

Doručak

Užina

Ručak

Večera


Ručak

Večera


Ručak

Večera


Ručak

Večera


Ručak

Večera


Ručak

Večera


Ručak

Večera


Treba napomenuti da ishrana na dan takmičenja se nešto razlikuje, treba da bude laganija, lakše svarljiva i dati je četiri sata pre i početka takmičenja. Doručak može biti klasičan bez gaziranih napitaka.(već sam u prethodnim radovima detaljnije obrazložio ishranu na dan takmičenja).

 

 

Ishrana bivših sportista i rekreativaca


Autor: dr sci.med. Milorad Jerkan    

Description: ishrana-bivših-sportista-i-rekreativacaSportisti, posle prestanka aktivnim bavljenjem sportom, naglo dobiju na težini ( promene u metabolizmu) i po svaku cenu žele da vrate staru težinu na načine koji medicinski nisu opravdani. Ovo je predlog jelovnika koji će regulisati metabolizam, a vremenom, bivšem sportisti omogućiti da se vrati na željenu težinu. Poželjno je organizam navikavati na obroke i fizičke napore u određenim vremenskim intervalima.

 

Doručak

8h - 9.30h

Užina

11h - 12h

Ručak

14h - 15h

Užina

17h - 18h

Večera

19h - 20h

 

I varijanta

Doručak

svež kravlji sir od obranog mleka

50gr

1 viršla

50gr

2 parčeta prženog hleba

50gr

bistri sok

2 dl

Užina

2 jabuke

150gr

Ručak

juneća supa bez testenina

200ml

ćufte (teletina)

50gr

2 parčeta raženog hleba

50gr

krompir pire

2dl

sok od paradajza

Užina

voćna salata

100gr

(jabuka, dunja, malina, sve osim banana)

Večera

2 parčeta raženog hleba

50gr

file od oslića

150gr

baren krompir

100gr

 

II varijanta

Doručak

korn - fleks pahuljice

100gr

jogurt

2dl

Užina

1 jabuka i 1 narandža

150gr

Ručak

teleća supa bez testenina

200ml

pečeno belo pileće meso

100gr

bareni pirinač

100gr

Užina

sok od borovnice

3dl

Večera

špagete

150gr

mlad sir od obranog mleka

70gr

sok od paradajza

70gr

III varijanta

Doručak

2 parčeta raženog hleba

50gr

Užina

džem

50gr

obrano mleko

2dl

kompot od dunja

150gr

Ručak

pileća supa

300ml

pljeskavica (junetina)

100gr

bareni krompir

100gr

Užina

kuvano žito

100gr

Večera

čorba od pečuraka

2dl

sutlijaš

150gr

IV varijanta

Doručak

đus

1dl

margarin "Dijet"

20gr

Med

20gr

crni hleb

50gr

Užina

posni keks

50gr

Ručak

pastrmka na skari

150gr

supa (šargarepa, grašak, pirinač)

2dl

Užina

2 pomorandže

150gr

Večera

pizza (nadev bez suhomesnatih proizv.)

150gr

kompot

150gr

V varijanta

Doručak

jogurt sa rendanim celerom

2dl

ražen hleb

50gr

margarin "Dijet"

20gr

Užina

puding na vodi

100gr

Ručak

teleća čorba

2dl

teleći medaljoni

150gr

šampinjoni

30gr

bareni pirinač

70gr

crni hleb

50gr

Užina

2 jabuke

150gr

Večera

„korn - fleks“ pahuljice

100gr

obrano mleko

2dl

VI varijanta

Doručak

proja

100gr

mlad sir od obranog mleka

50gr

jogurt

2dl

Užina

sok od borovnice

3dl

Ručak

prebranac pasulj

100gr

ražen hleb

50gr

kompot od suvih šljiva

100gr

Užina

posni keks

50gr

Večera

baren kukuruz

150gr

 

Na dole navedenim tabelama date su vrednosti ugljenih hidrata, masti i belančevina u 100 gr namirnica. Ovim tabelama omogućujemo zdravstvenim službama klubova, a i samim sportistima i rekreativcima da sami kreiraju svoj jelovnik.

 

Vrste namirnice

Cal

Belanč.(gr)

Masti(gr)

Kalcijum(mg)

Uglj.hid.(gr)

Gvožđe(mg)

A (I.J.)

B1 (mg)

B2 (mg)

C (mg)

PP (mg)

Meso sveže

155

19,6

7,8

10,0

0,4

2,1

40

0,006

0,16

/

3,7

Govedina srednje masna

307

18,9

24,5

10,0

0,3

2,0

50

0,006

0,15

/

3,5

Govedina masna

190

19,1

12

11,0

2,3

20

0,14

0,25

/

6,3

Teletina srednje masna

223

18,5

16

11,0

...

2,3

30

0,14

0,25

/

5,9

Teletina masna

350

15,2

31

8

0,4

2,3

/

0,96

0,18

/

2,3

Svinjetina srednje masna

388

15,1

35

6

/

1,2

/

0,34

0,14

/

4,1

Jagnjetina

161

21

8

11

...

2,3

20

0,14

0,26

...

6,4

Konjsko meso

115

21,5

2,5

10

0,9

2,4

...

0,70

...

/

4,2

Iznutrice

Teleća jetra

129

19,9

3,7

11

3,3

5,4

20,5

0,52

3,30

32

17,6

Goveđa jetra

132

20

4

11

4

9

...

0,30

2,5

30

/

Svinjska jetra

135

21

5

6

5

8,7

...

0,40

2,7

28

16

Teleći mozak

116

9

8,6

8

/

2,3

/

0,25

0,26

14

6

Škembići

69

13,5

1,4

...

0,2

...

...

...

...

...

...

Suvo meso

Šunka srednje masna

335

25

25

10

/

2,5

/

0,78

0,19

/

3,8

Suva slanina

713

9

72,8

13

/

8

/

0,42

0,10

/

2,1

Kuvana šunka masna

430

25

35

30

/

2,5

/

0,60

1,30

/

1,40

Masne prerađevine

Masne domaće kobasice

524

23,9

45,9

6

/

1,6

/

0,22

0,15

/

2,3

Šunkarica

564

27,8

48,4

...

...

...

...

...

...

...

...

Salama

408

19,2

34,4

2,5

...

...

...

...

...

...

...

Džigernjača

410

16

35,9

2,6

...

...

...

...

...

...

...

Švargla

258

11,8

11,5

25,1

...

...

...

...

...

...

...

Viršle

170

12

13

/

...

...

...

...

...

...

...

Perad

Kokoš

167

19,3

9,3

12

0,4

1,5

400

0,1

0,16

/

8,1

Pile

151

20,2

7,2

14

/

1,5

400

0,08

0,16

/

8,1

Ćurka

157

20,9

7,5

24

0,4

2,2

600

0,56

0,58

/

7

Riba - rečna

Šaran

149

16,7

8,7

58

/

2

/

0,18

0,03

1

1

Som

/

...

...

28

...

0,8

/

0,6

0,8

1

...

Pastrmka

98

19,2

2,1

28

/

0,8

/

0,06

0,08

/

...




Vrste namirnica

Cal

Belanč.(gr)

Masti(gr)

Kalcijum(mg)

Uglj.hid.(gr)

Gvožđe(mg)

A (I.J.)

B1 (mg)

B2 (mg)

C (mg)

PP (mg)

Morska riba

Bela riba

154

22,9

6,5

150

/

0,4

/

0,09

/

...

Skuša

160

18,9

8,9

250

/

1,9

...

...

0,20

/

7,8

Bakalar suvi

359

81,6

2,7

18

/

0,9

...

0,04

0,05

2

2,3

Sardele

116

21,6

2,7

23

0,6

1,1

/

0,07

0,07

2

4,2

Riblje konzerve

Tunjevina u ulju

273

27,2

17,3

8

0,3

1,2

200

0,04

0,14

/

10,2

Sardine u ulju

237

23,9

14,4

354

1,3

3,5

115

0,02

0,03

/

5

Mleko i mlečni proizvodi

Kravlje mleko

63

3,4

3,6

119

4,8

0,1

140

0,04

0,18

1

0,1

Ovčije mleko

99

5,8

6,5

180

3,6

0,1

200

0,66

0,25

1

0,3

Kozje mleko

73

3,8

4,5

141

3,8

0,1

160

0,05

0,11

/

...

Obrano mleko

36

3,5

0,1

123

5,1

0,1

0,04

0,18

1

0,1

Buter

757

0,6

81

20

0,4

0

3300

0,01

/

...

...

Jogurt

52

3,3

3,1

130

2,7

...

...

0,05

0,20

/

0,1

Sir kravlji - svež

97

10

1,2

104

4

0,4

40

0,20

0,30

/

0,1

Sir punomasni

371

9

37

68

2

0,2

1450

0,01

0,22

/

0,1

Sir masni (40%)

370

27,5

28

925

1,7

0,9

1450

0,01

0,40

/

0,1

Kačkavalj

390

25

31

700

...

1

1400

0,01

0,45

/

0,1

Sir topljeni

355

26,4

26

887

1,6

0,9

1390

0,01

0,4

/

/

Mleko u prahu - punomasno

492

25,8

26,7

949

38

0,6

1400

0,3

1,46

6

0,7

Kiselo mleko

64

3,3

3,3

...

4,2

...

...

0,05

0,2

/

0,1

Jogurt 2/3

60

3,5

3

130

4

/

...

0,5

0,2

...

0,2

Mleko - majčino

80

1,3

3,8

800

6,8

0,7

35

0,03

0,1

7

0,2

Jaja

Kokošija

162

12,8

11,4

54

0,7

2,7

1140

0,1

0,28

/

0,2

Kokošje belance

48

11

0,2

14

0,7

0,1

/

/

0,21

/

0,2

Kokošje žumance

354

16

32

140

0,5

8

613

0,3

0,45

/

0,02

Mast i ulje

Svinjska mast

952

/

Margarin

789

0,5

845

0,4

15

Ulje

925

/

99,5

Čvarci

71

31,4

68,2



Vrsta namirnica

Cal

Belanč.(gr)

Masti(gr)

Kalcijum(mg)

Uglj.hid.(gr)

Gvožđe(mg)

A (I.J.)

B1 (mg)

B2 (mg)

C (mg)

PP (mg)

Žitarice, brašno i hleb

Pirinač

357

7,5

1,6

3,5

76,9

3,9

0

0,33

0,05

0

0,1

Kvasac

101

16,2

1,3

...

5,3

...

...

0,05

1,07

...

24,0

Kukuruzno brašno

368

7,8

2,6

6,8

76

1,8

340

0,2

0,06

...

2

Pšenični hleb 80%

246

8,1

0,3

7

51,2

2,3

/

0,06

0,05

...

2

Polubeli hleb 70%

235

7,6

0,4

...

49

...

...

...

...

...

1,8

Dvopek

374

9,9

2,6

22

75,5

1,5

/

0,07

/

...

0,6

Keks

405

8,6

10,4

21

66,7

2

/

0,03

0,10

...

0,7

Makarone, rezanci

375

12,8

0,7

22

76,5

1,2

/

0,13

0,08

...

2,1

Testenine sa jajima

362

14,2

2,4

24

68,7

1,9

200

0,13

0,12

...

2,1

Pšenično brašno tip 500

363

11

1

22

75

0,9

/

0,10

0,04

...

1,2

Voće

Kajsije

51

1

0,1

16

11,2

0,5

2790

0,03

0,05

7

0,7

Suva šljiva

268

2,3

0,6

54

61,7

3,9

1890

0,10

16

3

1,6

Lubenica

28

0,5

0,2

7

5,8

0,2

590

0,05

0,05

6

0,2

Borovnica

61

0,6

0,6

16

12,9

0,8

280

0,02

0,02

16

0,2

Pomorandže

45

0,9

0,2

33

9,8

0,4

190

0,08

0,30

49

0,2

Jabuka

58

0,3

0,4

6

12,9

0,3

90

0,04

0,03

5

0,2

Kikiriki

559

26,9

44,2

74

23,6

1,9

...

0,3

0,13

...

...

Banana

88

1,2

0,2

8

19,8

0,6

430

0,04

0,05

10

0,6

Suvo grožđe

289

1,6

1,2

...

66,2

...

...

...

...

...

0,05

Povrće

Grašak

98

6,7

0,4

22

16,2

1,9

680

0,34

0,16

26

2,1

Boranija

38

2,5

0,2

60

6,5

1,8

800

0,03

0,25

10

0,5

Pasulj

306

23,7

1,7

137

47 ,3

6,7

30

0,54

0,18

3

2,1

Krompir

87

2

0,1

11

197

7,7

20

0,1

0,04

17

1,4

Cvekla

34

1,3

0,1

27

6,8

1

20

0,02

0,05

10

0,4

Šargarepa

40

1,1

0,2

39

8,2

0,8

1200

0,07

0,05

6

0,5

Zelena paprika

25

1,2

0,2

7

5,1

0,7

770

0,07

0,07

89

0,2

Razno

Šećer

400

...

...

...

97,5

...

...

...

...

...

...

Med

335

...

...

5

81

1

...

...

0,05

4

0,3

Marmelada

274

0,5

0,3

12

65,8

0,3

10

0,02

0,02

6

0,02